Brugmansia Aborea

'Arborea T' viser sin flotte stjerneform
'Arborea T' viser sin flotte stjerneform

Brugmansia arborea stammer fra Andes-regionen i Ecuador, Peru, det nordlige Chile og Bolivia. I sit naturlige habitat vokser den som en busk eller et lille træ (arborea = som et træ). Den foretrækker høje højder, hvor der er mere tørt, mellem 6500 og 9750 fod. Perioder med frost er ikke ualmindeligt der. Hvis kulden er for hård, eller hvis den er tør for længe, mister planten en masse blade sammen med sine yngre, tyndere grene. Når de ugunstige miljøforhold er forbi, udsender den igen nye skud og fortsætter med at vokse.

Arborea er let at genkende på størrelsen af dens blomster. De er den korteste af alle arterne af Brugmansia. De trompetformede kronblade er mellem 11 til 17 cm lange, er hvide til cremehvide i farven og udvider sig mærkbart ud til kanten af blomsten. I kanten er der tydelige hjerteformede fordybninger mellem de tilbagevendte toppe, som er cirka 2,5 cm lange. Når de ses direkte nedefra, ligner des tjerner.

I sin vegetative periode blomstrer Arborea jævnt og konstant. I modsætning til andre arter af Brugmansia, der blomstrer i udbrud, udvikler dens blomster sig konstant. Dette plus det faktum, at de enkelte blomster har en relativt lang blomstringsperiode på omkring fire til seks dage (på grund af deres kronblades stabile karakter), betyder, at denne Engletrompet altid bevarer det samme udseende i sommermånederne.

I deres naturlige habitat bestøves de hængende blomster normalt af møl. Disse tiltrækkes både af blomsternes hvide farve og af parfumen, der bliver stærkere i de tidlige aftentimer. Selvom Brugmansia-blomster ikke "udsender nattens moskusparfume" (Vilmorins Blumengartnerei, 1896), varierer parfumen, der anses for at være meget intens og ofte næsten berusende, mærkbart fra art til art. I nogle tilfælde kan det hjælpe til at identificere en plante.

Kronen af Arborea er tæt omsluttet af bægeret, som er lang i forhold til blomstens størrelse. Hos denne art er den rørformede del af kronen, som er kort og smal, næsten altid dækket. Bægeret, dækket af fløjlsagtige hår, har en dyb slids på den ene side. Den aflange spids, modsat slidsen, står normalt op som et horn, men kan af og til spaltes i mindre "tænder". Ofte falder bægeret af, efter at det er blevet bestøvet.