< tilbage 12-01-2022 - 02:03

Præsentation af Serge Born.

Sakset fra et interview foretaget af ” Property of Brugmansia USA” I 2020.

Tak for din tid.

 

Dine planter ( SB-serien) er lige så stille ved at vinde indpas i USA, og de er efterspurgte.

Hvor bor du – og i hvilken plantezone?

Jeg bor i det sydvestlige Frankrig i en lille by i Saubens, som ligger nær Toulouse. Det er zone 8B.

 

Hvornår starter og slutter din sæson?

Den begynder i den første uge af Marts og slutter ca. i November.

 

Hvad er den gennemsnitlige temperatur i dit område i vækstsæsonen ?

Den laveste temperatur i begyndelsen og slutningen af sæsonen er 3-4grader C. Den højeste temperatur kan komme op på 40 grader, men ligger mest mellem 34-37 grader C.

 

Har du altid været planteavler ?

Nej. Jeg er opvokset i byen, men sammen med min bedstemor, fik jeg interesse for og kendskab til vilde planter – vi burde alle starte dér.

 

Har du andre interesser ?

Tomater ! – jeg har 500 forskellige. Musik ! – jeg prøver mig frem på klarinet og saxofon. Jeg glæder mig over mange ting. Jeg elsker livet omkring mig og jeg er nysgerrig af Natur.

 

Hvor længe har du dyrket brugmansia ?

40 År 

 

40 år! Det må have givet dig stor erfaring med disse planter. Dyrker du både fra den kolde og den varme gruppe ?

Det gjorde jeg – men den ekstremt varme sommer, fik mig til at fravælge den kolde gruppe. Jeg har kun de varme nu.

 

Hvad fik dig til at begynde at dyrke Brugmansia ?

Jeg så en brugmansia i et blad og bestilte den ( den kom som et stykke træ uden rødder)- og de første blomster betog mig. Jeg ved ikke, om det er planten, blomsternes form og farve, eller om det er duften. Mine to første planter var en gul Aurea og en gul Suavolens. Senere fandt jeg Angels Swingtime og Langenbuscher Garten De to var nemmest at opdrive i Frankrig, og det var ”kærlighed ved første blik”. Det, at det var så svært at finde disse eksotiske planter, tror jeg forstærkede min lyst til at eje dem – ligesom den længsel vi føler ved at møde en smuk og mystisk kvinde!

 

Lykkedes det for dig ? jeg mener – med planterne !

Ja. Jeg var straks på ”bølgelængde” med planten – og uden rigtigt at vide noget om brugmansia, lykkedes det rigtig godt for mig.

 

Hvor mange planter har du ?

Jeg har mellem 140 og 150 – måske flere. Jeg laver desuden 200-250 krydsninger hvert år.

 

Det er mange planter! Bliver de dyrket i jorden eller i potter?

Mine planter vokser i 20 liter spande, som står i jorden. De er sat i helt op til kanten, for her er nogen gange voldsomt vejr.

 

Det må være et stort arbejde at vande dem, når det er så varmt ?

Fra Marts til Juni er det nok med regnvand, men fra slutningen af Juni og til slutningen af September, er daglig vanding en nødvendighed. Alle bede bliver vandet automatisk om aftenen i den periode.

 

Opbevarer du dine planter inde om vinteren ?

Ja, det gør jeg. Om efteråret beskærer jeg stammerne over Y og fjerner de rødder der stikker ud af potterne. Derefter bliver planterne opbevaret i mit drivhus og holdt næsten tørre indtil Marts.

 

Hvilken jord bruger du?

Jeg bruger udelukkende kompost jeg selv laver – plus velkomposteret hestegødning. Jeg gøder med vandopløselig gødning NPK 14-10-27

 

Hvordan roder du dine stiklinger?

Det gør jeg på flere måder. - I vand - Til de mere krævende har jeg et micro-jet system. - Tørvejord til de store træagtige stiklinger.

 

Hvad er den vigtigste nøgle til succes med brugmansiadyrkning?

Efter min mening, er det allervigtigste at være meget opmærksom – at se livet og prøve at forstå. Det er det vigtigste for at kunne skabe !

 

Hvilken del af brugmansiadyrkningen holder du mest af ?

Det er min store lidenskab, og jeg kan lide alt ved denne plante – udseendet – duften – formen og farverne på blomsterne, men det er mystikken ved at skabe nye hybrider, som fascinerer og motiverer mig mest.

 

Er der mange brugmansiaavlere i Frankrig ?

Nej. Det er i Tyskland og i USA de fleste brugmansiaavlere er.. Vi er meget få i Frankrig.

 

Hvad fik dig til at begynde at lave egne krydsninger?

Jeg ville gerne have en plante som blomstrer selv ved høje temperaturer. Mine tyske hybrider havde det ikke så godt i den Franske sommervarme. Jeg begyndte at dyrke planter fra Didier Sevestre og så, at de blomstrede uafbrudt her. Jeg så hvilke muligheder der var, og begyndte selv at lave krydsninger. Jeg var også så heldig at møde Didier personligt, og takket være hans gode råd og vejledning, kom jeg godt i gang med at krydse brugmansia.

 

Har du nogle gode råd til os ?

Jeg tror man skal følge de givne regler for forædling af planter, hvis man vil opnå brugbare resultater. Det med at prøve sig frem, er ikke optimalt – især ikke, hvis heldet ikke er med dig. Det er vigtigt, at du kender afstamningen ( forældrene) ret godt. Du skal kende både deres gode og dårlige egenskaber. For eksempel, er der ingen mening i, at avle store og mange blomster på en plante, som har tendens til tynde stængler. Der er naturligvis undtagelser – nogen gange kan der komme overraskende resultater. Det er vigtigt, at vælge de krydsningsplanter, som ligger tættest på den plante du ønsker at fremavle. Før i tiden spildte jeg en del tid ved at tage chancer. Nu er jeg bedre til at udvælge, og så bliver mine resultater naturligvis bedre.

 

Har du bestemte mål ?

Ja, det har jeg: Mange blomster – Tidlig blomstring – Tæt forgrening ( jo tættere forgrening, jo større er produktionen af knopper) Jeg er også opmærksom på højde og bæreevne så jeg kan skabe sorter mere tilpasset kultur i potter.

 

Hvilke af dine planter er dine favoritter ?

Da jeg startede lavede jeg en del fejl fordi jeg var utålmodig og syntes der gik for lang tid før der skete noget. Jeg registrerede planter, som jeg ikke ville registrere i dag. Men nogle af mine favoritter er : SB Roxanne – SB Yannic – SB LÁura de Martine – SB Mitoune – SB L´Sparkling – SB Farandole – SB Chaperon Rouge – SB Teodore Natalis – SB Jotte – SB Nicole – SB Sergio – Laetitia – SB Catherine -.

 

Hvor mange krydsninger har du registreret pt (2020)?

Jeg har registreret 32 ud af 200-250 krydsninger om året. Der er – som du ser – en nådesløs udvælgelse. Men besøg endelig min hjemmeside og tag et kig: www.lapassiondestomatesetdesbrugmansias.com

< Tilbage