Nye planter – hvordan ?

Der er selvfølgelig lige så mange - næsten, måder at gøre det på, som der er Engle elskere. Vi beskriver her nogle af de metoder vi bruger.

Nedenstående er for den varme gruppe engle.

Forår stiklinger :

Når planterne begynder at vågne – alt efter hvor de har stået i vinteropbevaringen, vil de begynde at skyde med nyt bløde grønt materiale. Er det lysegrøn og bleg, syntes jeg ikke det kan bruges til stiklinger – de bliver for svage. Det skal være en fin dyb grøn farve (se billede) hvor man heller ikke skal være for gavmild med at lade blad sidde på og heller ikke for lang en stikling. 12-15 cm er max længde.

Jeg bruger ugødet jord at sætte stiklingerne i, vander jorden igennem, lader det trække et par timer, sætter stiklingen ved 20 – 22 grader, gerne med en lille undervarmer på – ikke for stærk varme og bestemt ikke i solen. Nu skal jorden holdes fugtig, ikke gennemvåd – så rådner stiklingen. Nogle sætter en pose, eller laver et andet lille væksthus hvor der er helt lukket af, så fordamper vandet ikke så hurtigt.

Nogle dypper deres stiklinger i roddanner, som er et hormon – hvorvidt man stadig kan købe et sådant middel i DK, ved jeg ikke.

Nogle sætter deres stiklinger i oasis, kattegrus, perlite e.l. . jeg har ikke gode erfaringer med det om foråret. Jord er det eneste der fungere for mig. Men jeg ved man skal efterfylde med vand og sørge for at holde materialet fugtigt, hvis man vælger denne metode.

Når stiklingerne er nået så langt at der sættes rødder ud af potten (som jeg ikke har over 8-9 cm i diameter, for at undgå dårlig jord) så potter jeg op i en lidt størrer potte – min teori er, at jo mindre potte man potter over i, jo bedre trives planten, så jeg potter rigtig mange gange inden planten ryger i sin store sommer krukke 😊

Om foråret – hvis man har sine stiklinger til at stå et lyst (ikke solrigt) sted, kan man godt undvære vækstlys men det optimale er at bruge vækstlyset omkring 14 til 16 timer i døgnet. Jeg bruger vækst lys på 6000 kelvin – LED for at energi optimere.

De stiklinger der kommer midt i mellem :

Gennem sommeren kan man nemt komme til (eller vinden hjælper til) at knække endog store grene af sine engle – har man det som jeg, så er det altid at betragte som stiklinge materie 😊.

Nu er vi der hvor det både kan være forårs eller efterårs stiklinge metoderne der kan bruges, så det er alt efter hvad man selv har bedst erfaring med. Dog gælder det at fjerne alle knopper og store blade, for ellers suger de kraften – og det ville næsten altid lønne sig, at lave mindre stiklinger. Jeg har dog før haft held til at lave nye planter på 1 meters stiklingemateriale.

Det kan også være en sommer aktivitet, at lave en ny plante via den metode som mange gør, når man har en plante der er blevet alt for høj. Her sætter man en pose med jord fast et stykke oppe på stammen, og efter nogle uger begynder man at kunne se de nye fine rødder gennem posen, og man kan så skære stammen af og plante den øverste del. På den måde får man en fin lavere plante der har sine Y´er i behold.

Der findes også nogle små "plastikbobler" der er beregnet til dette formål – søg evt. på Ebay efter "plant rooting box" eller "grafting box".

Efterår stiklinger :

Om efteråret når man klipper ned (hvis man gør fordi man skal have vinterplads nok) så er det fint at lave stiklinger der kan stå i vand det meste af vinteren.

Jeg går her efter stiklinge materiale der er forgrenet og med callus på – callus er de små hvide prikker der er på grenene efter sommerens tilvækst.

Jeg går også kun efter stiklinge materiale der er taget over moderplantens Y – for at sikre (så godt man nu kan, at den ny plante kommer i blomst året efter).

Siklingerne skal heller ikke være for lange – 10/12 cm, selvom det kan fint lykkes med længere. Jeg laver også gerne nogle hvor der er Y i forvejen, for at se om det kan blive lave buskede planter.

Jeg sætter dem i vand, et klart glas med ikke mere end nogle cm vand og ikke for mange sammen.

Sætter dem lyst og lunt (20-22) grader – ikke i et rum hvor temperaturen svinger for meget, og ikke i et vindue hvor solen står på, det opvarmer vandet og gør de nemmere rådner. Skifter vand hver anden dag. Er der nogle af stiklinger der har antræk til at blive bløde, kan man klippe noget af, skylle godt og prøve igen. Men det er næsten ikke til at stoppe hvis først stiklingen er startet med en rådnelses process, og derfor er det bedre at smide den ud, så den ikke smitter de andre i glasset.

Der er stor forskel på, hvor hurtigt stiklingerne vil slå rod – nogle er kun 3 uger om det, andre kan være det dobbelte eller mere om det… men tålmodighed skal der til og det belønnes tit.

Når der er godt med rodnet, plantes i beriget spagnum – nogle bruger uberiget (gødningssvag) spagnum. Ihvertfald må der ikke ekstra gødes de næste 14 dage til 3 uger – planten skal i gang og have godt fat i jorden inden man gøder. Vælg en potte størrelse der ikke er for stor – efter samme opskrift som jeg skrev ved forårstiklinger.