Brugmansia Sanguinea

'Sanguinea'='rød som blod'
'Sanguinea'='rød som blod'

Denne ekstremt robuste engletrompet findes langs Andesbjergenes bjergskråninger fra det nordlige Colombia til det nordlige Chile i højder på 2.000 til 3.000 km.
Sanguinea tåler sædvanligvis den lette frost, der forekommer hyppigt i disse egne. Hvis frostperioderne er for lange eller for kolde, så mister planterne deres blade og grene og fryser tilbage til stammen. I den næste vegetationsperiode producerer de uden besvær nye skud fra de overlevende plantestilke.

Sanguinea er let at kende på formen af dens blomster. Kronen er rørformet og udvider sig kun ved mundåbningen. De fremtrædende gulgrønne blomsterårer, som er lodne, giver kronen en stabilitet, ingen anden engletrompet har. Blomsterkanten buer tilbage, som om den er blevet rullet. Den ender i omkring 1 til 2,5 cm lange spidser, der buer tilbage. Hos denne art kan blomstens længde være fra 15 til 25 cm, afhængigt af sorten.

Sanguinea er den mest vidunderligt farvede af alle Englens Trompeter. Mens pastelfarvede kronblade dominerer i de andre arter, har disse planter intense skinnende farver eller kombinationer af farver. Der findes flerfarvede former med en grøn blomsterbund, gul eller cremefarvet midte og rød eller orange mund, samt enkeltfarvede former, hvis blomster er farvet en strålende rød, pink, orange, gylden gul eller lysegul. Der er ikke fundet hvidblomstrede planter. Sorten og de fremherskende temperaturer har stor indflydelse på farven af enkelte blomster. Således vil en plante, der er trefarvet om sommeren, når temperaturen er omkring 20 grader, blive tofarvet om efteråret, når temperaturen er omkring 10 grader c. En plante, der om sommeren har strålende gule blomster, vil have grønliggule blomster om efteråret .

Meget varme sommermåneder kan udløse veritable farveeksplosioner hos de andre arter af Brugmansia, men planter af Sanguinea vil slet ikke have nogen blomster. Dette skyldes primært temperaturforhold. Hos denne art synes temperaturer over 21 grader at hæmme blomsterudviklingen. Nye knopper bliver ved med at dannes, men når temperaturerne er høje, når knopperne kun en gennemsnitlig størrelse på omkring 1 cm, før de tørrer og falder af. Det er det, der gør denne Engletrompet ideel til at være en drivhusplante. Der vil den blomstre næsten hele vinteren.

I deres oprindelige habitat bliver Sanguinea bestøvet af kolibrier. Disse engletrompeter viser, hvor godt en plante kan afstemmes efter dens bestøvers evner og egenskaber. Kolibrier har et veludviklet syn inden for det røde spektrum. Sanguinea-blomster har ofte strålende røde kronsektioner (sanguinea = rød som blod). Kolibrier har en svag lugtesans. Af alle Brugmansia-arter er Sanguinea de eneste, der ikke har nogen duft.